کانتینر

کانتینر
اشتراک گذاری :

کانتینر یکی از پر کاربرد ترین و مهمترین اجزا برای حمل کالا با کشتی از کشوری به کشور دیگر می باشد.به علت مقاومت جداره ها و نفوذ ناپذیری آنها ، در زمینه های دیگری مانند انبار کالا ویگر کاربد های مشابه نیز مورد استفاده قرار می گیرند. کانکس راکو به عنوان بزرگترین مرکز خرید و فروش کانتینر در ایران  تلاش کرده اطلاعات کاملی از این سازه های فلزی را ارائه کند تا مشتریان با مراجعه به این مقاله اطلاعات مورد نیاز جهت سازه خود را بدست آورند.

کانتینر چیست


در ابتدا به برسی تاریخچه پیدایش کانتینر و دلایل گسترش آن در صنعت حمل کالا ، برگ سبز و سازمان های صادر کننده مجوز و تعین کننده استاندارد ها پرداخته و در ادامه انواع کانتینر و ابعاد دقیق آنها را مورد برسی قرار داده ایم.
چرا در حمل کالا بصورت دریایی از کانتینر استفاده می شود؟
زیرا کانتینر ها دارای بدنه فولادی با ضخامت سه میلیمتر بوده و با درب های آبند شده مانع از آسیب دیدن کالا های درون خود می شود و همچنین مانع از رسیدن رطوبت و یا آب به داخل فضای خود می شوند.اما این تنها دلیل استفاده از کانتینر در این صنعت نیست و دلایل مهم دیگری نیز باعث این کار می گردند از جمله بارگیری و تخلیه سریع کشتی ، انبار کردن و روی هم چیدن راحت کانتینر ها ، شمارش راحت کالا ها و مشخص شدن مقدار محصول حمل شده ، امنیت کالا در برابر سرقت ، کاهش هزینه های بسته بندی و انبار داری ، تسریع در انجام امور بازرگانی و گمرکی تنها بخشی از مزایای استفاده از این جعبه های فلزی می باشداما اگر بخواهیم بطور خلاصه بگوئیم کاهش هزینه های حمل کالا ، کاهش تلفات محصول در هنگام حمل ، سرعت بالا در بارگیری ،تخلیه ، آمارگیری و حمل کالا اصلی ترین مزایا و دلایل استفاده از کانتینر می باشند.

تاریخچه کانتینر

تولد کانتینر و حمل کالا به سبک امروزی به سالهای 1950 باز می گردد که شخصی بنام مالکو مکلین که خود یک راننده کامیون بود ابتدا آن را مطرح و ایده اش را به مرحله اجرا گذاشت.مکلین با مشاهده مشکلات زیادی که برای حمل کالا تویط کشتی رانی در بنادر وجود داشت به این فکر افتاد که یک سازه با استاندارد ها و ابعاد مشخص را برای این منظور طراحی و تولید کند.او ابتدا یک کشتی بخاری را مجهز به سیستم بارگیری و تخلیه کانتینر نمود و پس از موفقیت در این امر اقدام به خرید دو شرکت کشتی رانی نمود.سپس اروپا را نیز از این امر مطلع کرده و رسما در سال 1960 عملیات کانتینراسیون در حمل و نقل کالا شکل گرفت و تمامی خطوط کشتیرانی از این ابزار برای حمل و نقل و صادرات استفاده کردند.

سازمان ISO
شکل گیری سازمان ISO متشکل از نمایندگان کشور های مختلف برای استاندارد سازی حمل و نقل کالا از سرار سر جهان می باشد که در سال 1947 شکل گرفت و هر کانتینر برای اینکه بتواند در عملیات کانتینراسیون مورد استفاده قرار گیرد می بایست مجوز لازم را از این سازمان دریافت کرده باشد.

کانتینر ها را چه کشوری تولید می کند؟
در گذشته اکثر کانتینر ها تولید کشور آمریکا ، ژاپن و روسیه بودند اما امروزه تمامی کانتینر ها تولید کشور چین بوده و کمتر تولید کشور های دیگر به چشم می خورد اما تولید آنها به این سادگی ها نبوده و تحت نظارت سازمان حمل و نقل جهانی می باشد که پس از اتمام مرحله تولید مورد برسی و می بایست بتواند استاندارد و مجوز حمل از این سازمان را دریافت کند که مستلزم رعایت اصول فنی و امنیتی در تولید و کیفیت متریال بکار رفته می باشد.

برگ سبز کانتینر

همانگونه که پیشتر گفته شد هر کانتینر پس از تولید می بایست موفق به کسب تائیدیه یا همان استاندارد جهت استفاده برای حمل و نقل گردد که در این هنگام برگه ای به عنوان پروانه یا همان استاندارد تولید برای آن صادر می گردد که به برگه سبز کانتینر شهرت دارد.در این برگه اطلاعات تولید ، سال تولید ، ابعاد و تاریخ انقضای پروانه ذکر شده استو به نوعی سند کانتینر محسوب می شود.

انواع کانتینر

همانگونه که در توضیحات بالا آمد این سازه ها دارای کاربرد مختلفی می باشند و همین تنوع کاربرد باعث بوجود آمدن انواع کانتینر شده تا هرکدام بصورت اختصاصی برای محصولات و کالا ها با ابعاد مختلف مورد استفاده قرار گیرند. در ادامه نمونه های پرکاربرد انواع کانتینر به همراه ابعاد و استاندارد ها و همچنین حدود قیمت آنها آورده شده است. البته تنوع کانتینر ها به این نمونه ها ختم نمی شود و در اینجا ما پر کاربرد ترین آنها را آورده و در مقالات دیگری هر کدام را بصورت تخصصی تشریح نموده ایم.
کانتینر 20 فوت

کانتینر 20 فوت استاندارد

این کانتینر یکی از پر کاربرد ترین نوع این محصولات می باشد که به علت ابعاد استانداردی که دارد بخوبی برای انبار کردن کالاها درون آن مناسب بوده و حمل آن با تریلی در جاده ها نیز مطابق ابعاد استاندارد راهداری می باشد.لذا از این محصول بیشترین استفاده هم در حمل و نقل دریایی و هم در حمل و نقل زمینی می شود.ابعاد و مشخصات کانتینر 20 فوت در ادامه آورده شده است.

ابعاد دقیق کانتینر 20 فوت

 طول خارجی (پشت تا پشت) : 6.058 متر * طول داخلی : 5.710 متر * عرض خارجی (پشت تا پشت) : 2.438 متر * عرض داخلی : 2.352 متر  * ارتفاع خارجی (پشت تا پشت) : 2.591 متر * ارتفاع داخلی کانتینر 20 فوت استاندارد : 2.385 متر  * عرض درب : 2.343 متر  * ارتفاع درب : 2.280 متر * حجم داخلی : 33.1 متر مکعب  *  وزن خالص کانتینر 20 فوت : حدود 2.2 تن * حداکثر وزن سازه با بار مجاز : 28.2 تن
قیمت کانتینر 20 فوت بسته به سال تولید از 10/500/000 تا 16/500/000 تومان می باشد.
کانتینر 40 فوت


کانتینر 40 فوت استاندارد

کانتینر 40 فوت استاندارد(40ft container) نوعی دیگر از این نوع سازه های فلزی می باشد که به کانتینر 12 متری نیز شهرت دارد و مهم ترین موارد کاربرد آن  مانند نوع قبلی در صنعت حمل کالا و یا انبار کردن محصولات وارداتی و صادراتی می باشد.همچنین به علت مطابقت ابعاد آن با کف تریلی ها معمولا در حمل زمینی بیشترین کاربرد را نسبت به نوع های دیگر دارد.

ابعاد دقیق کانتینر 40 فوت

مشخصات کلی و ابعاد دقیق کانتینر 40 فوت استانداردعبارت است از : طول خارجی (پشت تا پشت) : 12.192 متر * طول داخلی : 12.032 متر * عرض خارجی (پشت تا پشت) : 2.438 متر * عرض داخلی : 2.352 متر  * ارتفاع خارجی (پشت تا پشت) : 2.591 متر * ارتفاع داخلی کانتینر 40 فوت استاندارد : 2.385 متر  * عرض درب : 2.343 متر  * ارتفاع درب : 2.280 متر * حجم داخلی : 67.5 متر مکعب  *   وزن خالص کانتینر 40 فوت : حدود 3.8 تن * حداکثر وزن سازه با بار مجاز : 30.4 تن
قیمت کانتینر 40 فوت استاندارد بسته به سال تولید و میزان سلامت حدود 19/500/000 تا 26/000/000 تومان می باشد
کانتینر 40 فوت های کیوب

کانتینر 40 فوت های کیوب

ارتفاع کانتینر های کیوب(40ft high cube container) حدود 50 سانتیمتر از نوع استاندارد آن بلند تر است و دلیل نامگزاری آن نیز همین ارتفاع بیشتر می باشد. این نوع کانتینر برای بارهایی که ارتفاع بلندی دارند یا محموله هایی با اشکال غیر هندسی بسیار مناسب بوده و معمولا در هنگام اتمام دوره استفاده از آن در حمل و نقل و کشتی رانی از آنها به عنوان انبار یا گاها فروشگاه یا حتی ویلا های پیش ساخته استفاده می شود.

ابعاد دقیق کانتینر 40 فوت HQ

اطلاعات کلی کانتینر 40 فوت های کیوب عبارت است از : طول خارجی (پشت تا پشت) : 12.192 متر * طول داخلی : 12.032 متر * عرض خارجی (پشت تا پشت) : 2.438 متر * عرض داخلی : 2.352 متر  * ارتفاع خارجی (پشت تا پشت) : 2.896 متر * ارتفاع داخلی کانتینر 40 فوت های کیوب : 2.650 متر  * عرض درب : 2.343 متر  * ارتفاع درب : 2.280 متر * حجم داخلی : 73.3 متر مکعب  *   وزن خالص کانتینر 40 فوت : حدود 3.9 تن * حداکثر وزن سازه با بار مجاز : 30.2 تن
قیمت کانتینر 40 فوت های کیوب بسته به سال تولید و میزان سلامت حدود 21/500/000 تا 32/500/000 تومان می باشد
کانتینر اپن تاپ

کانتینر 20 فوت اوپن تاپ

بطور کل کاربرد کانتینر اپن تاپ (20ft open top container)  یا همان بی سقف برای بارگیری از بالا می باشد که بعد از بارگیری روی سقف با چدر مخصوص پوشانده شده و از محل هایی که برای بستن چادر تعبیه شده آن را محکم می کنند. معمولا این نوع سازه در هنگام حمل و نقل دریایی فقط در طبقه بالا و بر روی تمام کانتینر ها قرار گرفته و دیگر روی آن باری نمی گذارند. از این رو معمولا تعداد آنها کم بوده و نسبت به نوع های دیگر کم یاب تر هستند.

کانتینر 40 فوت اوپن تاپ

این کانتینر (40ft open top container)  نیز کاملا مشابه مورد قبلی بوده و برای بارگیری از سقف طراحی شده است و تنها تفاوت آن با نوع قبلی در ابعاد آن است.

نوع های دیگری از کانتینر نیز وجود دارد که بیشتر در همان حمل و نقل دریایی کالا مورد استفاده قرار می گیرد و چون کاربری خاصی دارند معمولا کمتر از نمونه هایی که در بالا ذکر شد در حمل کالا کاربرد داشته و بعد از اتمام برگ سبز آنها نیز معمولا قابلیت استفاده به عنوان انبار یا فروشگاه را ندارند.در ادامه مطلب به تشریح چند نمونه از آنها خواهیم پرداخت.
کانتینر اپن ساید

کانتینر اوپن ساید

کانتینر اوپن ساید (container open side)  یا اپن ساید از نظر ظاهری کاملا مشابه نوع 20 فوت و 40 فوت استاندارد می باشد با این تفاوت که درب آنها از بغل یعنی قسمت طولی باط می شود. گاها کالا هایی وجود دارند که به دلیل طول زیاد آنها نمی شود از سر آنها را بارگیری کرد و می بایست با لیفتراک یا جرثقیل مخصوص از بغل بارگیری شوند. در این نوع سازه جداره طولی کامل باز و پس از بارگیری کالا مجددا بسته می شود.
کانتینر کفی

کانتینر فلت رک

این نوع از سازه  (container flat rack) دارای ابعاد 20 و 40 فوت می باشد که شامل کف و دو قسمت عرضی بوده برای بارگیری کالا های خاص بکار می رود و بعد از بارگیری قسمت های طولی و سقف آن با چادر پوشانده می شود.البته نوعی دیگر نیز وجود دارد که فقط تشکیل شده از یک کف و هیچ بدنه عرضی یا طولی ندارد. کاربرد آن نیز برای بار های خیلی سنگین با ابعاد بزرگ است و به نوع کانتینر کفی یا پلت فورم (Platform containers) نیز شناخته می شود.
کانتینر حمل گاز

کانتینر مخزنی

برای حمل سیالات و گاز در صنعت حمل و نقل کالا از یک نوع کانتینر با نام مخزنی (container tank)  استفاده می شود که این نوع خود دارای چند نوع بوده و بع تفکیک حساسیت ماده مورد حمل طبقه بندی می شوند. بطور مثال کانتینر حمل گاز فشرده دارای نوع مخازن و حفظ ضربه گیر متفاوتی نسبت به نوع مخزنی برای حمل مایعات شوینده یا اسید ها می باشد. اما بطور کلی این نوع تشکیل شده از یک مخزن بزرگ که درون یک چهارچوب فلزی جایگزاری شده است.کانتینر مخزنی قابلیت حمل انواع گاز ها و مایعات را دارد که البته باید بعد از عبور از مراحل آزمایش فشار و تائید سازمان جهانی حمل و نقل کالا مجوز آن صادر شود.

کانتینر یخچالی و حرارتی

این نوع از کانتینر خود دارای چهار گونه متفاوت است که عبارتند از نوع حرارتی ، یخچالی ، گرمایشی و گرمایش-سرمایشی باهم .این دسته دارای عایق حرارتی در بدنه های خود می باشند که معمولا از جنس فوم پلی یورتان بوده و دارای یک موتور گرماساز یا سرما ساز می باشند تا بتوانند محصولات خاصی را در خود جای دهند. بظور مثال برای حمل فرآورده های گوشتی و لبنی ، مواد خوراکی فاسد شدنی و بسیاری موارد دیگر کاربرد دارند.

کانتینر حمل هوایی

این نوع دارای تفاوت های زیادی در ساختار با نوع معمولی می باشد که مهمترین آن استفاده از متریال آلومینیوم بجای ورق های فولادی می باشد.از این نوع کانتینر برای حمل کالا بصورت هوایی استفاده می شود و منطقی است که برای این منظور می بایست وزن کلی سازه تا حد زیادی کاسته شود.

در تصویر زیر تعدادی از این نوع کانتینر ها که شرح داده شد قابل مشاهده است. البته نوع های دیگری نیز وجود دارند که به علت کم کاربرد بودن آنها از تشریح آن صرفه نظر شده است که از این دسته به کانتینر حمل احشام و حیوانات ، حمل علوفه و محصولات خشک می توان اشاره کرد.
انواع کانتینر
گروه مهندسین راه کوشش - کانکس راکو

سلام الان كانتينر ٤٠ فوت چه قيمت هستش؟ ۱۳۹۹/۴/۲۰ : تاریخ ارسال
تمامی حقوق محفوظ است